Wideoblog Banku Światowego – wypowiedź Piotra Lewandowskiego o przemianach w strukturze zadań na polskim rynku pracy

10 września 2015
Na wideoblogu Banku Światowego zaprezentowana została rozmowa z Piotrem Lewandowskim, w której ekonomista wyjaśnia, jak rozwój technologii wpłynął na naturę wykonywanych w pracy zadań.

P. Lewandowski pokazuje, że w Polsce, w zawodach typowych dla nowoczesnej gospodarki (nierutynowych, gdzie technologia IT nie jest substytucyjna, lecz komplementarna) pracują przede wszystkim osoby urodzone w latach 70 oraz 80, które weszły na rynek pracy już po transformacji gospodarczej. Rozwój technologii miał natomiast niewielki wpływ na rodzaje zadań wykonywanych przez pracowników starszych. Do obserwowanych tendencji przyczynił się w dużej mierze boom edukacyjny, który ma miejsce w Polsce począwszy od późnych lat 90.

Więcej o przemianach, jakie zaszły w strukturze zadań na polskim rynku pracy, w analizie IBS – „Skazani na rutynę? Ewolucja struktury zadań na polskim rynku pracy”.

Projects related to this news:
Newsletter
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Skip to content