Dług publiczny stał się bardziej ryzykowny; niekoniecznie z powodów politycznych

January 23 2016
Udział inwestorów zagranicznych w długu publicznym zwiększył się z 38% w 2008 roku do 57% w roku 2014 – Jakub Sawulski dla Obserwatora Finansowego.

Dynamika wzrostu długu zagranicznego i udziału inwestorów zagranicznych w państwowym długu publicznym w ostatnich latach były nadzwyczaj wysokie. Według danych Eurostatu, na koniec 2014 roku Polska zajmowała 11 miejsce w UE pod względem udziału nierezydentów w długu publicznym. Zagrożenia związane z zagranicznym finansowaniem długu publicznego ujawniają się dopiero w czasach kryzysu, w związku z czym obecnie o tym problemie mówi się w Polsce stosunkowo niewiele. Tym bardziej jednak nie należy go ignorować – stwierdza Jakub Sawulski – ekonomista IBS – w artykule dla Obserwatora Finansowego.

Ulotne finansowanie zagraniczne

Artykuł “Ulotne finansowanie zagraniczne”, w którym Jakub Sawulski analizuje sytuację związaną zagranicznym finansowaniem długu publicznego dostępny jest w całości na stronie Obserwatora Finansowego (przeczytaj)

Newsletter
We value your privacy
Cookie settings
Some cookies are necessary for the proper operation of our site. We also encourage you to agree to the use of analytical tool cookies. They allow us to continuously improve the site. You can find more information in the Privacy Policy. More.
Customize Reject all Accept all
Cookie settings
Customize settings
"Necessary" cookies are required for the operation of the site. Consent to the other categories, will help us improve the operation of the site. Third-party companies, such as: Google, also store cookies. For more information: data use and privacy. Cookies set by Google for logged in users.
Necessary cookies are required for the proper operation of the site.
Store the data of analytical tools such as: Google Analytics.
They store data related to the ad function.
Allows user data related to advertisements to be sent to Google

There is no cookies.

Allows personalized ads to be displayed

There is no cookies.

Save settings Accept all
Cookie settings
Skip to content