Subiektywne opinie na temat COVID-19 bardziej wpływają na preferencje względem pracy z domu niż obiektywna informacja na temat zawodowej ekspozycji na zarażenie

5 September 2024
abstract:

Badamy związek między wyceną korzyści pracy z domu a subiektywnymi i obiektywnymi ocenami ryzyka związanego z COVID-19. Sprawdzamy czy informowanie pracowników o poziomie zawodowej ekspozycji na zarażenie ma wpływ na wycenę pracy z domu. Eksperyment metodą wyboru warunkowego z udziałem 11 000 pracowników przeprowadziliśmy latem 2021 r. w Polsce. Możliwość pracy z domu jest dla pracowników warta przeciętnie 3.2% wynagrodzenia. Praca z domu jest warta wyższy odsetek wynagrodzenia dla pracowników oceniających COVID-19 jako zagrożenie niż dla osób, które tak koronawirusa nie postrzegają (4.1%, vs. 1.3%, p<0.00). Natomiast wyceny pracowników w zawodach o wysokiej ekspozycji na zarażenie i w zawodach o niskiej ekspozycji są mniej zróżnicowane (3.8% vs. 2.7%, p=0.01). Informowanie pracowników o poziomie ekspozycji na zarażenie nie wpływa na wycenę pracy z domu.

 

Artykuł został opublikowany i jest dostępny na stronie internetowej Journal of Behavioral and Experimental Economics.

 

 

keywords: Praca z domu, metoda wyboru warunkowego, zawodowa ekspozycja
JEL codes: 
publication year: 2024
language: polish
Publications category: 
Additional information:

Europejski Fundusz Społeczny nie ponosi odpowiedzialności za przedstawione wyniki i wnioski, które pochodzą od autorów. Wszystkie błędy są autorów. Mają miejsce wszystkie zwyczajowe zastrzeżenia.

Dziękujemy uczestnikom 2022 SOLE Annual Meeting oraz Ce2 workshop w Warszawie za cenne uwagi.

 

Badanie zostało sfinansowane ze środków European Social Fund – Operational Programme Knowledge Education Development z programu “System prognozowania polskiego rynku pracy”.

Published in:

Journal of Behavioral and Experimental Economics

Projects related to this publication:
 / 
authors:

Instytut Badań Strukturalnych (IBS), Warszawa, IZA Bonn, RWI.

Instytut Badań Strukturalnych (IBS), Warszawa, oraz Uniwersytet Warszawski, Warszawa.

Instytut Badań Strukturalnych

We value your privacy
Cookie settings
Some cookies are necessary for the proper operation of our site. We also encourage you to agree to the use of analytical tool cookies. They allow us to continuously improve the site. You can find more information in the Privacy Policy. More.
Customize Reject all Accept all
Cookie settings
Customize settings
"Necessary" cookies are required for the operation of the site. Consent to the other categories, will help us improve the operation of the site. Third-party companies, such as: Google, also store cookies. For more information: data use and privacy. Cookies set by Google for logged in users.
Necessary cookies are required for the proper operation of the site.
Store the data of analytical tools such as: Google Analytics.
They store data related to the ad function.
Allows user data related to advertisements to be sent to Google

There is no cookies.

Allows personalized ads to be displayed

There is no cookies.

Save settings Accept all
Cookie settings
Skip to content