List otwarty do pani Prezes Rady Ministrów Beaty Szydło ws. trybu przedstawiania i zakresu zmian w ustawach dotyczących systemu zarządzania ochroną środowiska i przyrody

pixabay_las_Polska
Zmiany są wprowadzane bez debaty publicznej, bez zaangażowania ekspertów oraz interesariuszy reprezentujących różne interesy m.in. samorządów lokalnych i organizacji społecznych.

270 przedstawicieli samorządów, instytucji naukowych i organizacji pozarządowych w liście otwartym do pani Prezes Rady Ministrów Beaty Szydło zwraca uwagę, że wprowadzane zmiany w systemie zarządzania ochroną środowiska i przyrody oznaczają centralizację tego systemu. Poważny niepokój sygnatariuszy listu, wśród których znajduje się również Piotr Lewandowski, prezes Instytutu Badań Strukturalnych, budzi ograniczenie możliwości udziału organizacji pozarządowych w postępowaniach w sprawie oceny oddziaływania na środowisko. Szczególnie ważne jest, że zmiany wprowadzane są bez debaty publicznej, bez zaangażowania ekspertów oraz interesariuszy reprezentujących różne interesy m.in. samorządów lokalnych i organizacji społecznych.

List ukazał się 9 stycznia br. w Rzeczpospolitej.  Zachęcamy do zapoznania się z jego treścią (przeczytaj).

9.01.2017_ListOtwartPremier

bmk